2. maj 2015

Skovfrikadeller -af brændenælder og skvalderkål

Blev lige inspireret og måtte straks prøve det. Og en succes var det.

Var en tur i skoven for at samle ingredienserne. Holdt lidt hårdt, da der ikke var så meget oppe af de
Brændenælder
forskellige planter.
Men lykkedes dog.

Fik samlet:

  • Brændenælder (de friske yngre skud. Husk handsker)
  • Skvalderkål (de yngre friske skud)
  • Mælkebøtte blade
  • Løgkarse


  • Skvalderkål

    Løgkarse
    Mælkebøtte blade
    Ud af dette skulle der laves "Frikadeller". Grønne- eller Skovfrikadeller.
    Kan jo også findes i mange haver.

    Du skal ca bruge:

    • 3/4 L Skvaderkålblade
    • 1/2 L Topskud fra brændenælder
    • 1/4 L Blade fra f.eks. mældebøtte blade, Røllikeblade eller ramsløg
    • evt bladene fra 2 løgkarse planter (smager/dufter lidt af hvidløg)
      Bruges ramsløg, vil disses smag dominere klart.
    • 3æg
    • 1dl rasp
    • 2-3 spsk sesamfrø
    • salt og peber
    • lidt citronsaft
    • smør og olie til stegning
    • evt lidt rugmel til at vende dem i
    1. Nælderne overhældes med kogende vand fra f.eks el-keddel. (dette gør de ikke stikker mere)
      De sorteres og de groveste stængler tages fra.
    2. De øvrige blade skylles.
    3. Alle bladene hakkes med en kniv, foodprocessor eller lign.
      De øvrige ingredienser tilsættes og det hele røres sammen til en fars. Jeg brugte en stavblender
      som gjorde det helt fint.
    4. Lad det stå og hvile på køl ca 30 min.
    5. Dyp en ske i fedtstoffet på panden og form dem som frikadeller. Man kan også bare bruge
      hænderne. Vend dem evt i rugmelet og steg dem ved middel varme. Æggene hjælper til at holde sammen på dem. De skal være gennemstegte. Ca 7-10 min på hver side. Prøv dig lidt frem.
    Jeg gemte en 1/4 af den grønne fars, og tilsatte det til en ganske normal frikadellefars.
    Stegte det som normalt og det blev også ganske godt, hvis man stadig godt vil have kød.

    Alle de hakkede blade før f.eks stavblender

    Nælderne overhældt med skoldhedt vand
    Massen klar til køleskabet

    De stegte deller

    Her som en frikadellemad på rugbrod.
    Kan dog spises med ris osv osv....